După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

vineri, 31 iulie 2015

Un secol de credință baptistă în Cehei, județul Sălaj

În zilele de 24, 25 și 26 iulie în satul Cehei, Șimleu-Silvaniei, s-a sărbătorit aniversarea a 100 de ani de la înființarea Bisericii Creștine Baptiste din localitate și 60 de ani de la construirea actualului locaș de închinare. Evenimentul s-a bucurat de prezența multor fii și fiice ale satului răspândiți prin țară și străinătate.
Au adresat alocuțiuni primarul orașului, Septimiu Țurcaș, preotul bisericii ortodoxe din localitate, părintele Adrian Vancea și preotul bisericii greco-catolice, părintele Mircea Ardelean.
Din partea Comunității Bisericilor Creștine Baptiste Cluj, de care aparține și biserica din Cehei a adresat un mesaj președintele acesteia, pastorul Vasile Tămaș.
Cu această ocazie s-a vizionat un film documentar prezentând istoricul bisericii, mărturii evocând momente de persecuție sau momente de victorie repurtate de-a lungul ultimului secol de comunitatea bisericii. Totodată s-a publicat și o revistă a evenimentului, cuprinzând articole din partea actualului și foștilor pastori, prezentări istorice și mărturii personale reflectând viața bisericii din trecut și din prezent. S-a vizionat o colecție amplă de peste 400 de fotografii. Aceste
În amintirea celor o sută de ani de credință s-a dezvelit o placă comemorativă pe frontispiciul bisericii. De asemenea s-au dezvelit două monumente în cele două cimitire ale satului pentru cinstirea primilor credincioși baptiști înmormântați acolo și care au suferit pentru credința lor.
Celebrarea a fost prezidată de pastorul local, Petru Bojinescu, împreună cu alți doi fii ai bisericii și membri ai comitetului de organizare a evenimentului, Daniel Bulzan, pastor al Bisericii Creștine Baptiste „Sfânta Treime” Timișoara și Daniel Chereji, pastor al Bisericii Creștine Baptiste „Biruința” din Baia Mare.
S-au înălțat rugăciuni de mulțumire pentru providența lui Dumnezeu asupra bisericii pe parcursul acestui secol. Închinarea prin cântec a celor adunați a fost condusă de corul și fanfara bisericii locale.
Sărbătoarea a fost punctată de momente emoționante și inedite. Astfel s-au adresat invitații ad-hoc la trei categorii de participanți pentru a veni în fața mulțimii adunate și a intona câte un cântec din repertoriul specific categoriilor respective. În primul rând au fost invitați toți participanții de origine din Cehei, dar care nu mai locuiesc aici în prezent. Unii s-au revăzut atunci pentru prima dată după zeci de ani. Al doilea grup au fost membrii corului bisericii din anii 1970. După cântec, cei prezenți au amintit numele colegilor lor coriști care nu mai sunt în viață. În sfârșit a fost invitat și grupul tinerilor, al tuturor participanților la eveniment cu vârste sub 30 de ani, care de asemenea au cântat împreună un cântec.
În zilele de sâmbătă și duminică toți participanții au luat prânzul împreună în cadrul agapelor organizate prin grija comunității bisericești locale. Timpul acesta a fost marcat de o părtășie caldă, neformală.
Credința evanghelică baptistă a fost propovăduită pentru prima dată în Cehei în anul 1912 de către Dumitru Truța din județul Arad și Mihai Vicaș din Husasăul de Tinca, județul Bihor. Începând cu anul 1913 au apărut convertiți care au primit botezul credinței, iar în anul 1915 s-a înființat biserica cu 35 de membri. Media de vârstă a acestei prime generații a fost de 26-27 de ani, majoritatea provenind din familii fruntașe din sat.
Misionarii baptiști propovăduiau mântuirea prin credința personală în jertfa lui Hristos pentru păcat, nu prin meritul faptelor bune făcute în timpul vieții sau ale pomenilor făcute de rude după moarte. Ei predicau convertirea, adică schimbarea modului de viață după o etică simplă, biblică. Îi îndemnau pe oameni să renunțe la minciună și furt, la violență în familie, la hainele prea scumpe și la bijuterii, la înjurături și la limbajul indecent, la excesul de alcool și la fumat. Îi chemau pe oameni la o relație personală cu Dumnezeu prin Isus Cristos, fără a fi nevoie de mijlocirea unui preot sau a unei instituții și la o viață simplă, cinstită și curată. Se cultiva o viață comunitară foarte strânsă, în care oamenii vegheau unii asupra altora și dădeau socoteală în fața adunării de faptele lor.
Câteva momente marcante din istoricul bisericii sunt cumpărarea unei case în 1933, suspendarea pentru trei luni a întâlnirilor bisericii de către autoritățile legionare în 1938, construirea locașului actual de închinare în 1955, finalizarea exteriorului construcției în 1973, creșterea semnificativă a bisericii prin convertirea câtorva familii din sat în 1975 și deschiderea de către biserică a șase puncte de misiune în alte sate în anii 1990. Înființarea bisericilor baptiste din satele Derșida și Pusta-Vale, cu efecte benefice pentru comunitățile de romi din aceste localități este rezultatul strădaniilor din acei ani ale misionarilor bisericii din Cehei.
Biserica Baptistă Cehei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.