După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

duminică, 15 iunie 2014

Nelu Poenar: "Opinia mea personală este că se face totuși prea puțin pentru familii" - interviu

NewsNet Creștin: Domnule Nelu Poenar, sunteţi de mai multă vreme vizibil în spaţiul virtual cu o activitate consacrată, atât prin programele Asociaţiei Consilierilor Creştini din România, ca trainer în domeniul consilierii spirituale, familiale şi pastorale, cât şi ca invitat la diverse biserici evanghelice sau conferenţiar la tot felul de evenimente pentru familie din ţara şi din străinătate.
Spuneţi-ne, sunt bisericile interesate de familie? Putem vorbi de biserici cu o viziune clară pentru familie, nu doar la nivel declarativ, dar care să şi organizeze ceva concret pentru familii? 


Răspuns:  Da,  cred că sunt biserici care sunt interesate de familie, însă nu știu în ce măsura acestea au o viziune clară în ceea ce privește preocuparea și întocmirea unor programe speciale în domeniul familiei. Cand spun acest lucru, mă gândesc la faptul că avem în cadrul bisericilor tot felul de programe: programe cu copiii, cu tinerii, programe de echipare a liderilor, programe de divertisment, însa nu știu dacă sunt multe biserici atât de interesate în instruirea cât și consilierea premaritala și cea maritală.
       
Mai cred că unele biserici sunt interesate de familii, mai ales atunci cand apar probleme de tot felul, mai ales conflictele frecvente dar nerezolvate, care amenință familiile bisericilor, și în cel mai rău caz acestea ajung la despărțiri (divorț).  Printre multe alte cauze ale acestei realități, probabil este si faptul că se face atât de puţin pentru familii, lipsa de interes pentru acestea... .
       
Pâna in anul 1990 am lucrat ca instructor Protecția Muncii la Regionala de  Căi Ferate Brașov.   Nu voi uita niciodată ceea ce ne spuneau șefii compartimentelor, ca avertizare, si aceasta o văd tot aşa de urgentă şi necesară pentru toate familiile bisericilor din ţara si diaspora  românească. Ei ne spuneau: "Nu uitați niciodată, că munca de instruire şi prevenire a accidentelor de muncă, trebuie să fie prioritară celei  de cercetare a unui accident si celei de luarea unor măsuri disciplinare sau de evitarea altor accidente pe viitor". Au trecut peste 24 de ani ( aproape un sfert de secol) şi nu voi uita acest sfat inţelept, valabil  în foarte multe domenii ale vieţii bisericii, dar mai ales în cel al familiei.

  Asa cum spuneam, cred ca unele biserici sunt interesate de acest domeniu al familiei. Vizitând şi predicând în diferite biserici din zona mea, din ţară cât și diaspora românească din Europa  şi USA, am cunoscut biserici destul de numeroase, cu mulţi membri, însă despre care nu am auzit ca acestea să fi organizat întâlniri speciale, conferințe sau măcar miniconferinţe destinate familiilor,  in mod  mai frecvent.   De asemenea, altele fac prea puțin pentru instruirea şi prevenirea "accidentelor" din familii şi dacă o fac, o fac abia după ce încep să apară mari probleme in familii...

Unele familii creştine sfârșesc cu divortul, fenomen care începe sa ia proporții și in mediul nostru evanghelic, iar acest fenomen cred ca ar trebui sa fie un semnal de alarmă pentru noi toți, mai ales pentru liderii bisericilor.
Nu mai vorbim aici de divorțul emoțional, care este răspandit la o scară foarte mare în majoritatea familiilor din bisericile noastre. Am găsit acest divorț emotional chiar in familiile multor lideri de biserici.

Ori de câte ori predau un curs de consiliere crestină, spun cursanților şi vreau sa o spun şi aici: 
în orice organizație pamânteasca există cel puțin un grup, o echipă de "prim ajutor" și intervenție in caz de accidente sau alte fenomene de acest gen şi nu oricine formează această echipă, ci persoane bine instruite, echipate pentru diferite domenii. Oare au bisericile noastre echipe de "prim ajutor si intervenții " atunci când apar persoane cu probleme de depresii, persoane singure, forme de anxietate,  dar mai ales probleme familiale?

Toți aceștia au nevoie de un ajutor cel puțin la nivel de bază, din interiorul bisericilor mai întâi si nu doar "de afară". Eu nu cred ca Biserica lui Hristos este destinată la ignoranţă atunci când acestea apar în bisericile noastre.   Eu cred că ar fi corect și  biblic ca în echipa pastorală, de conducere, să existe și persoane specializate in acest domeniu al consilierii familiale, precum si in alte domenii, care să asigure consilierea creştină. Această responsabilitate să nu cadă doar pe umerii presbiterilor, pastorilor, care oricum sunt suprasolicitați, iar multi din aceștia nu sunt pregătiți în acest domeniu...
     
 De ce spun aceasta? Acum, după aproximativ 12 ani de activitate în domeniul Consilierii Spirituale Creştine, îmi dau seama cât de puțin am cunoscut acest domeniu al consilierii, (până atunci credeam ca stiu mult  în acest domeniu, ca multi din bisericile de azi, mai ales liderii).  Chiar şi acum mai am multe de învățat.

 Aceasta nu înseamnă ca am părăsit, neglijat sau desconsiderat lucrarea de predicare, pregătirea teologică, deoarece continui să fac acestea in biserica mea locala, la Şcoala Biblică, sunt invitat şi la conferințe pe teme  teologice . Din contra, aș spune că amândouă sunt la fel de importante pentru mine.
      
NewsNet Creștin: Spuneți-ne, cum puteți defini o astfel de preocupare pentru consilierea familiilor? Ce anume v-a motivat atât de mult incât să vă focalizați spre această activitate care, asa cum se știe, necesită nu doar viziune, dar și disponibilitate, pasiune și poate chiar “nervi de otel” in anumite situații?

Răspuns:  Asa cum spuneați și dumneavoastră, există la nivel declarativ interes pentru familii, dar in majoritatea bisericilor cred ca nu se pregătesc persoane în acest domeniu, așa cum se pregătesc în cel teologic . Observ acum că, din ce în ce mai mult, suntem implicați in programe bisericești de tot felul: construcții de clădiri, programe teologice, caritative, care de altfel, sunt foarte importante .
Dar opinia mea personală este că se face totuși prea puțin pentru familii. Personal, m-am gândit si, cât de cât, am vrut să știu câte biserici au programe speciale destinate familiilor, instruirea familiilor şi, de ce nu, consilieri familiali instruiți și echipati, lucru cu care nu ne putem lăuda prea mult.
      
Când spun consiliere, nu mă gândesc doar la sfătuire, la cineva care să dea sfaturi, așa cum se înțelege de marea majoritate din biserici. Pe aceștia îi găsim la tot pasul, așa cum au fost  si prietenii lui Iov, dupa cele 7 zile de tăcere si plâns. Cel puţin au tăcut şi au plâns primele 7 zile, si macar dacă am avea astfel  de oameni  în jurul nostru. Atât timp cât au empatizat, (chiar au dat dovada de "empatie avansată "), plângând împreuna cu sarmanul Iov care era in durere, au dat dovadă de buni consilieri . Cred ca era  mult mai bine dacă plecau după cele 7 zile acasă şi se rugau în continuare pentru Iov. Prin sfaturile lor ulterioare, au marit durerea si traumele lui Iov.

Permiteţi-mi să redau mai profund, ceea ce înseamnă, printre altele, consilierea : In primul rând confidențialitatea  asigurata celor cu care lucrăm. Aceasta lipseste în marea majoritate în bisericile noastre şi chiar la foarte multi lideri de biserici . Confidenţialitatea, este menţionată foarte bine in cartea Proverbelor, la cap. 11:13 Cine umblă cu bârfe dă pe faţă lucruri ascunse, dar sufletul credincios ţine ce i s-a încredinţat.” Aceasta este înlocuită din nefericire, după confesarea celor în cauza, cu multă bârfă, clevetire, calomnii, uneori chiar si prin internet.
       
Apoi, timp petrecut cu cei ce trec pe drumul greu al rănilor si traumelor din familii, in urma abuzurilor de tot felul -  începând de la cel verbal, fizic, emoțional, intelectual, spiritual, acesta din urma, existând la scară mare, nu numai în familii dar și în biserici .
       
Consilierea mai înseamnă să taci și să asculți mai mult, să empatizezi cu ei, să le asculți durerile, traumele (mai ales in urma unor abuzuri, a unui divort) apoi împreuna cu cei in suferință, să găsim soluțiile și să aplicăm  terapia biblică.
       
 Nu știu câte biserici au programe speciale pentru familii, dar constat din ce in ce mai mult o sete a tinerilor în vederea pregătirii pentru căsătorie (premaritale) si nu numai, iar foarte multe biserici nu fac nimic in acest domeniu.  Sunt evidente dorințele si cererile crescânde în ceea ce privește aceste programe speciale pentru familiile bisericilor noastre, nu doar atingerea acestui subiect din cand in cand, sporadic, în predicile noastre.
             
Tocmai acesta a fost si unul dintre motivele pentru care, grație Domnului, m-am rugat şi am lucrat la un program special pentru familii. Mă refer aici,  nu la un program care să funcționeze  doar la relația sot - soție, dar şi la împlinirea nevoilor tuturor membrilor familiilor şi chiar a oricărei persoane, mergând pe cele 10 trebuinte din viața fiecărei persoane, cât și în relațiile intrafamiliale.  De exemplu: nevoia de dragoste, respect, încurajare, mângâiere, apreciere, etc, fiecare dintre noi având nevoie de acestea, precum avem nevoie de trebuințele fizice...
     
De asemenea pentru a face un inventar al împlinirii acestor nevoi, cât și în domeniul comunicării, intimității, compatibilității, împlinirea trebuințelor în cuplu, precum și pentru a descoperi "virușii" care viruseaza viata familială, am pregătit și teste de evaluare.

Daca avem  probleme cu hipertensiunea,  diabetul, etc. ne facem  din când în când câte un test sau verificarea  tensiunii arteriale pentru a preveni alte pericole majore. Acesta  este si motivul pentru care am pregătit si aceste teste.

NewsNet Creștin: Grație internetului, știm că in afara acestor preocupari menționate mai sus, sunteți și președintele Asociației Misionare “ Vestea Bună“ Rotbav, Jud. Brașov, sub tutela căreia dezvoltati o mulțime de proiecte evanghelistice, printre care și o Scoală Biblică cu aceeasi denumire. Spuneți-ne cateva cuvinte si despre aceste activități...

✡ Poza și gândul zilei

Eu am încredere în bunătatea Ta, sunt cu inima veselă, din pricina mântuirii Tale: cânt Domnului, căci mi-a făcut bine! (Psalmii 13:5-6)

NewsNet Creştin işi propune să vă amintească zilnic că Biserica trebuie să se roage pentru binecuvântarea, trezirea spirituală şi mântuirea poporului lui Dumnezeu, Israel.

Prin urmare, împreună cu un gând biblic,  postăm zilnic o imagine din Israel, convinşi că şi prin acest mod inimile multor creştini pot fi (re)aprinse pentru susţinerea spirituală a aceastei naţiuni pe care Dumnezeu nu a lepădat-o nici o clipă...

Pozele sunt preluate cu aprobare din pagina de Facebook a misiunii Creştin ProIsrael.

Cu un singur click pe imagine sunteţi direcţionaţi spre poza cu dimensiunea iniţială. Pentru vizualizarea intregului album, click aiciSă vă fie cu folos!

Grupul Speranța: Turneu Misionar 2014 - "PAȘI SPRE O NOUĂ VIAȚĂ"


România trebuie să facă pași spre o nouă viață, de aceea Misiunea Speranța continuă să organizeze turneul anual de evanghelizare.

Turneul va avea loc între 6 și 27 iulie, având ca motto: „Cuvântul Tău este o candelă pentru picioarele mele și o lumină pe cărarea mea.” (Ps.119:105)


Mesaj prin muzică:
Grupul Speranța și alți interpreți vor sluji prin muzică, aducând un mesaj de cercetare, de încurajare și de zidire sufletească.

Mesaj biblic:
Luigi Miţoi, pastor Biserica Română Penticostală Betania (Chicago, USA)
Gabriel Zăgrean, pastor Biserica Penticostală Betleem (Beclean, România)
Natanael Costea, evanghelist/preşedinte The Hope Mission - Australia (Perth, Australia)

Dacă sunteți din una dintre localitățile incluse în turneu sau locuiți în apropiere, vă așteptăm!

Nu uitați să invitați o rudă, o cunoștință, un prieten! O seara în prezența lui Dumnezeu, poate însemna începutul unei noi vieți pentru cineva drag! 



ZIUADATALOCALITATEAORA LOCATIA PREDICATOR
Duminică6.07.2014Lunca Ilvei, BN---
Marți 8.07.2014 Giurgiu, GR19:00Teatrul „Tudor Vianu”Luigi Miţoi
Miercuri9.07.2014Râmnicu Vâlcea, VL19:00Arenele TraianLuigi Miţoi
Joi10.07.2014Satu Mare, SM-Stadionul „Olimpia”Luigi Miţoi
Vineri11.07.2014Arcalia, BN-Terenul de sportLuigi Miţoi
Sâmbătă12.07.2014Nușfalău, SJ-StadionLuigi Miţoi
Duminică13.07.2014Hațeg, HD-Biserica Penticostală „Betel” (în curte)Luigi Miţoi 
Luni14.07.2014Bocșa, CS-StadionLuigi Miţoi
Marți15.07.2014Spermezeu, BN-Terenul de fotbalGabriel Zăgrean
Miercuri16.07.2014Bogei, BH--Gabriel Zăgrean
Joi17.07.2014Baia Mare, MM-StadionGabriel Zăgrean
Vineri18.07.2014Ulmeni, MM-Terenul de fotbalGabriel Zăgrean
Sâmbătă19.07.2014Târgu Lăpuș, MM-în cursGabriel Zăgrean
Duminică20.07.2014Gâlgău Almașului, SJ18:00Grădina ZmeilorGabrielZăgrean
Luni21.07.2014Huedin, CJ-în cursLuigi Mițoi
Miercuri23.07.2014Ucraina-în cursGabriel Zăgrean
Joi24.07.2014Ucraina-în cursGabriel Zăgrean
Vineri25.07.2014Ucraina-în cursNatanael Costea
Duminică27.07.2014Suceava, SV-Stadionul „Areni”Gabriel Zăgrean
 in cursFeldru, BN-Baza Sportivă-

Pentru a urmări actualizarea informațiilor legate de programul turneului, vă rugăm să reveniți pe www.speranta.ro

DUMNEZEU SĂ BINECUVÂNTEZE ROMÂNIA!

Aniversare 10 ani la Biserica Betleem Sânnicolau Român, jud. Bihor

Duminica, 15 iunie 2014, de la ora 09:30, Biserica Baptista BETLEEM din localitatea Sannicolau Roman, jud. Bihor, organizeaza un serviciu special de implinire a 10 ani de la constructia lacasului de cult.

Seminarul "Creșterea spirituală" la Biserica Harul Oradea

In perioada 16 - 19 iunie 2014, de la ora 09:00, la Biserica Baptista HARUL din Oradea, str. Corneliu Coposu nr. 10, se organizeaza cursurile seminarului bisericii ce au ca tema CRESTEREA SPIRITUALA si vor fi prezentate de pastorul Steve din Egipt.